DIY

Je eigen (bio)logische huidverzorgingsproducten van kruidenpreparaten maken. Kruiden met fysieke en energetische werking afgestemd op jouw huid.
Zo kun je je eigen huidverzorgingslijn bij elkaar zoeken en maken.
Zelfvoorzienend:
Hierbij kun je denken aan een basiscrème op maat mengen en balsem maken voor je gezicht, maar bijvoorbeeld ook een handenbalsem, voetenbalsem, klovenbalsem, huidolie, een oliereiniging voor je gezicht en een tinctuur (kruiden getrokken op alcohol).
Als basis gebruiken we zo mogelijk kruiden die je zelf in de natuur kunt vinden en in het voorjaar, zomer en najaar zelf kunt plukken en drogen. In het pakket zitten gedroogde kruiden. 
Ontstressen:
Naast het feit dat natuurlijke huidverzorging geen stress geeft voor je huid, werkt het maken, het verzamelen en ermee werken ook heel ontspannend en rustgevend, bijna meditatief. De geuren, het opnieuw en het anders gaan zien van de natuur. Het hebben van de kik als je mooie kruiden hebt verzameld en verwerkt tot een prachtig product werkt ook nog eens aan je zelfvertrouwen. Pluk nooit meer dan je nodig hebt en pluk met respect voor de natuur.
Wat kan je als basis allemaal leren?
– maceraat (kruiden getrokken op olie) maken op koude manier
– balsem maken van je eigen oliemaceraat 
Pure en aardse geuren:
Er zit geen etherische olie bij of in. Dit omdat dit niet geheel zonder risico is en de huid daar toch vaak op reageert. 
Gewoon genieten van pure, natuurlijke en aardse geuren. 
Combineren:
Heb je meerdere soorten kruidenoliën die passen bij je huid, dan kun je ook een mengsel gaan maken of een OCM, een oliereiniging. 
Kruiden olie pakket: 12,- 
Bestaat uit 1 buisje met gedroogde kruiden, 50ml basisolie, voldoende voor 50ml maceraat.
Aanvullende balsem pakket: 15,- 
Bestaat uit een bereidingspotje met aangepaste hoeveelheid geraspte natuurzuivere bijenwas om 50ml olie te verwerken tot balsem, 2 x 30ml potjes, een wolpad in bewaarzakje, 3 etiketjes en een duizendblad roerstaafje.
Verzending mogelijk (7,-)
De stappen van het maken van je eigen maceraat:
Allereerst is het belangrijk om te kijken wat voor huid je hebt, daar zoeken we een kruid bij wat op dat moment het beste past en een basisolie welke het meest geschikt is op dat moment. Ik stuur je het pakketje op en dan kan je zelf alles doen:
– je voegt de olie bij de kruiden in het buisje (je kan het witte druppeldopje zo verwijderen)
– kurken dop erop doen en goed omschudden terwijl je de dop vast houdt
– zet het buisje op een warme plek, liefst in de zon en op een schoteltje omdat de kurk ook de olie opneemt en wat kan gaan lekken, zorg er wel voor dat hij niet om kan vallen
– elke dag voorzichtig omschudden en na ongeveer 4 weken is je olie klaar
– bij verse kruiden is de olie eerder klaar, na ongeveer 2 weken in de warmte (in de winter binnen ook 4 weken)
– bij verse kruiden de kurk iets schuin zetten na het schudden zodat het vocht van de verse kruiden eruit kan, anders gaat het schimmelen
– je kunt na een paar dagen nog wat olie toevoegen als de kurk teveel olie heeft geabsorbeerd
– wil je dit voorkomen, dan kan je een stukje plastic folie onder de kurk plaatsen (niet bij verse kruiden)
– je kunt de olie in het buisje laten zitten, maar je kunt het ook zeven en terugdoen in het lege flesje
– verse kruiden altijd zeven, anders gaat het schimmelen
– als er nog wat basisolie in het flesje zit, haal dat er dan eerst uit
– als je het gebruikt, doe dan wat druppels op je handen, wrijf even voorzichtig je handen en masseer het over je gezicht, hals en decolleté, je hebt niet heel veel nodig, je kan beter meerdere keren een klein beetje doen dan in  één keer veel, zo heeft het ook de kans om in de huid te trekken
Je krijgt een korte beschrijving met een foto van het kruid erbij via de mail, dan kun je zelf ook de verse variant plukken (en drogen) om zelf de olie te maken. Als je een olie wilt maken van verse kruiden, laat het dan eerst even liggen zodat eventuele beestjes eruit kunnen kruipen.
Veel kruiden zijn geschikt voor meerdere doeleinden, bijvoorbeeld hop. Hop werkt goed bij een rijpe huid, maar is ook heilzaam om onder je voeten te smeren als je niet kan slapen. 
Je kunt, om meer te weten te komen over de hop de blog lezen over Hop en Grietje
De stappen om van je eigen maceraat een balsem te maken:
– je pakt je flesje kruidenolie die je van te voren hebt gemaakt 
– je zeeft de olie in een schoon en gedesinfecteerd potje
– je pakt het potje met de bijenwas (deze is al afgemeten)
– je warmt een steelpannetje water op 
– doe het potje met de bijenwas zonder deksel in de pan en wacht tot de bijenwas gesmolten is
– giet al roeren heel langzaam de olie in de bijenwas, deze gaat weer stollen, maar blijf roeren en voeg elke keer iets olie toe
– als alles vloeibaar verdeel je het over de beide (al gedesinfecteerde) potjes en laat helemaal afkoelen voor je de deksel erop doet
– je kan de pot schoonmaken met de wol, deze kan je voor je handen gebruiken (wel 5-8 keer), bewaar de wol als het afgekoeld is in het zakje.
– plak het etiket erop met de inhoudt en wanneer je het gemaakt hebt
– een balsem is vet, dus neem elke keer hele kleine beetje, doe een beetje op je hand en verwarm het tussen beide handen, vervolgens masseer je het op je gezicht, hals en decolleté
– je kan beter vaker een klein beetje aanbrengen dan in één keer veel, zo heeft het ook de kans om goed in de huid tre trekken
– een balsem is ongeveer 9 maanden houdbaar, maar altijd geldt: ruikt het nog goed, dan kan je het langer gebruiken
 Wolworkshops
Leuke workshops waar je van alles kan maken met pure wol. Er worden verschillende workshops gegeven. Klik op deze link om naar de Facebook pagina te gaan van Wolworkshops. 
Disclaimer:
Ondanks alle zorgvuldigheid waarmee dit concept tot stand is gekomen blijf je zelf verantwoordelijk voor hoe jij dit toepast. Niet alle kruiden kunnen veilig worden ingezet, houd hier rekening mee en zoek alles goed uit. Huid en Kruid by Tjeenkies is op geen enkele manier verantwoordelijk of aansprakelijk te stellen.
Scroll to Top