Hop en Grietje
De heks was lekker aan het rommelen in haar kruidenkamer toen ineens op de deur werd geklopt. “Wie klopt daar op mijn huisje?” vroeg de heks toen de ze deur opendeed. Daar stond een verdrietig meisje voor de deur. “Ik ben Grietje”, zei het meisje. De heks zag gelijk waarom het meisje zo verdrietig was. Het meisje had allemaal puistjes. Ze nam het meisje mee naar haar kruidenkamer.
De heks stelde allemaal vragen aan Grietje en het werd duidelijk waarom ze last had van puistjes. Dat kwam door de hormonen. Ze had er last van sinds ze menstrueerde en voor elke maandstonde kwam het weer opzetten.
De heks had in de herfst van het jaar ervoor flink wat hopbellen kunnen oogsten, die waren spontaan in haar kruidentuin komen groeien. Ze had er een olie en een tinctuur van gemaakt. Hop is als olie goed voor een rijpe huid voor wijze vrouwen en je kan het in verschillende producten verwerken. Zo had de heks er ook een mooie balsem van gemaakt voor de nacht voor haar gezicht en om onder haar voeten te smeren om beter te kunnen slapen. Hop werkt rustgevend en slaapverwekkend, het is al wel eens gebeurd dat de heks tijdens het plukken van de hop in een diepe slaap viel naast de hopplant.
“Lieve Grietje, ik kan je helpen”, zei de heks nadat ze goed had gecheckt of Grietje de hoptinctuur in kon nemen. Neem 3 keer per dag 25 druppels van de hoptinctuur in een klein glaasje water. “De hop zal je helpen je hormonen te harmoniseren waardoor de puistjes minder zullen worden. Ook is het goed om je huid te reinigen met een oliereiniging waar castorolie, weegbreeolie en kleefkruidolie inzit en een balsem te gebruiken met smeerwortelolie, wortelolie en propolis. En over 2 maandstondes kom je terug en kijken we hoe het gaat en dan kunnen we de samenstelling gaan aanpassen. Over een tijdje kunnen we de littekentjes gaan behandelen met een ander kruid”.
 De heks maakte van haar kruiden en oliën een mooie reiniging voor haar gezicht en een balsem om haar huid ook te verzorgen. Grietjes was heel blij dat ze naar de heks was geweest en ging vol goede moed weer naar huis met de instructies hoe ze alles moet gebruiken.
 2 maandstondes later kwam, zoals afgesproken, Grietje weer bij de heks. Dit keer stond er geen meisje met tranen aan de deur, maar een gelukkig meisje met een mooie lach op haar gezicht. 
Scroll to Top