De Paardenbloem en Tinkerbell

Het was september, de prachtige nazomer was begonnen en de kruidentuin van de heks lag er prachtig bij. Wat was ze er blij mee!
De volle maan van september heet Oogstmaan, de naam zegt het al, de maan van het oogsten, dus de heks kon eindelijk starten met oogsten en verwerken van haar kruiden. Ze maakte oliën, tincturen en hydrolaten zodat ze die later weer kon verwerken.
Na een dag hard werken plofte ze moe maar voldaan in haar stoel en langzaam zakte ze in een diepe slaap.
“Wakker worden!!! Wakker worden!!”, de heks schrok zich een hoedje en ze was gelijk klaarwakker. Ze zag overal sterretjes die ook op haar neervielen. “Waar komen die vandaan?” dacht de heks verbaasd. Ze keek omhoog en daar zag ze een elfje. “Wie ben jij?” vroeg de heks aan het elfje. “Ik ben Tinkerbell”, zei het elfje. “en OOOOOO sorry!!!!!! Je zit helemaal onder de sterrenstof!!”. “Dat geeft niet hoor”, zei de heks, “dat was ik er wel weer af”.
De heks stond op, klopte zoveel mogelijk sterrenstof af en zette een kop thee voor hun beiden. Tinkerbell vertelde hoe ze verdwaalde en bij de heks terecht was gekomen. Na de thee liet ze Tinkerbell door het raam weer naar buiten, zodat ze terug kon naar huis.
De volgende ochtend werd de heks al krabbend wakker. Alles jeukte en ze kon haar ogen niet eens helemaal open doen. Ze stond op en liep naar de spiegel. Ze zat onder de rode vlekken en haar ogen waren gezwollen.
De heks schrok en wist meteen dat het een allergische reactie* op de sterrenstof was.

Al krabbend liep ze naar haar kruidenruimte en maakte een zalfje tegen de jeuk, maar de allergische reactie was zo erg dat zelfs dat niet hielp. Dan toch maar even een pilletje tegen de allergie. Dat hielp gelukkig maar de vlekken en de jeuk waren niet helemaal weg en haar ogen zaten nog half dicht.
Ineens wist de heks het: Paardenbloem.

Ze pakte haar kruidenmand en ging de natuur in op zoek naar paardenbloemen. Gelukkig vond ze een heel veld vol met prachtige paardenbloemen. Ze groef er een hoop uit. De heks liep gauw weer terug naar huis, met een mand vol paardenbloemen. Ze moest ze alleen wel eerst goed ontdoen van al het zand en ook even laten drogen.
De heks heeft voor de paardenbloem gekozen, want paardenbloemblad werkt vocht afdrijvend en reinigend en helpt tegen jeuk en uitslag. Het voordeel van het gebruik van paardenbloemblad is dat de nieren over niet belast worden en je weinig tot geen waardevolle mineralen verliest. Dus ze kon er ook prima thee van drinken.
Paardenbloem heeft ook een reinigende werking op het hele spijsverteringsstelsel en met name op de lever en galblaas. Het zorgt voor een betere aanmaak van gal waardoor de lever beter functioneert. Met een beter functionerende lever worden ook de afvalstoffen beter afgevoerd waardoor er minder ophoping is in het lichaam. Hierdoor kunnen klachten als hielspoor, reuma gerelateerde klachten, tennisarm, huidproblemen verminderen.
Omdat de lever en de huid in verbinding staan met elkaar wist de heks dat ze ook gelijk haar lever mee moest nemen om te reinigen. Ze kon dus mooi een wikkel aanbrengen op haar lever met gemalen paardenbloemwortel zodat deze ook van buitenaf gereinigd kon worden.
De volgende dag kon ze eindelijk aan de slag. Ze maakte een hydrolaat van het blad, ze maalde de wortels helemaal fijn voor de pakking voor haar lever en liet genoeg over voor de thee en om nog een tinctuur en olie te maken.
Het hydrolaat deed ze in een rollertje samen met een bloesemremedie voor extra sterke werking en rolde over haar gezwollen ogen. Ze glimlachte gelijk van het verkoelende effect wat dat gaf. Ze stopte de roller in haar kruidenbuidel zodat ze het zo vaak als ze wilde kon gebruiken.

Ze zette een deel van het blad en wortel op de olie die gelukkig na 3 uur klaar was en kon ze de rest van haar lichaam ook behandelen. Nu maar hopen dat de klachten snel verdwijnen!

Scroll to Top