Verlies van je (huis)dier:
Het verlies van een (huis)dier wordt vaak onderschat. Je (huis)dier houdt onvoorwaardelijk van je, is er altijd als je hem of haar nodig hebt en voelt je feilloos aan, ze kunnen spiegelen en zorgen er op tijd voor dat je je rust neemt. Alleen al door ze te aaien kan je al de rust ervaren. Toch komt er een moment dat je afscheid moet nemen van je trouwe (huis)dier. Ze sterven aan ouderdom, ze worden ziek of ze komen op een andere manier om het leven. Je kan gelukkig tegenwoordig ook voor je huisdier kiezen of je ze laat cremeren of begraven en daar zijn hele mooie initiatieven voor. 
Mijn eigen verlies:
De naam koesterpad had ik al heel lang, maar ik had er nog geen fysieke vorm aan kunnen geven. Tot het moment dat mijn hond Mecks ziek werd, heel erg ziek. Mecks was alles voor mij, mijn maatje. We waren altijd samen, we gingen zo mogelijk overal samen naar toe, samen de kruiden plukken, samen de hele ontwikkeling van Wikkelcare en de overgang van Tjeenkies naar Huid en Kruid doorlopen. Zeker in de beide lockdownperiodes van 2020/2021 gingen we vaak samen op pad, op zoek naar de kruiden. Hij was mijn spiegel, hij zorgde ervoor dat ik tot rust kwam en kon ontspannen. Ik kon aan hem merken als het niet goed met mij ging, dat ik te weinig rust en ontspanning nam. Ook toen de kinderen het huis uit gingen was hij er nog en voelde ik mij niet alleen.
Ik wilde heel graag nog iets voor hem kunnen doen en heb de koesterpad voor hem en met hem gemaakt. Het was ons laatste project samen. Ik heb de koesterpad gevuld met kruiden, edelstenen, een amulet en mungbonen ter ondersteuning van zijn ziekteproces en wat hij op dat moment nodig had. Helaas heeft de dierenarts niks meer voor hem kunnen doen en hebben we hem na een heel kort en heftig ziekbed van nog geen week uit zijn lijden moeten verlossen.
Rouwen mag:
Mijn leven stond stil en in het teken van diepe rouw. Deze pad, met de energetische werking van de kruiden en het amulet, heeft hem ondersteund in zijn laatste dagen. Nu koester ik de pad en ondersteund het mijn rouwproces. Ik heb er wat haartjes van hem bij ingedaan, verpakt in een stukje stof. Zo is hij toch een beetje bij me. Het was ons laatste project samen. Nu moet ik opnieuw mijn weg zien te vinden, de balans tussen werk en rust, de wedergeboorte van mijn nieuwe ik zonder hem. 
Wil jij ook graag je overleden (huis)dier koesteren?
Dan kan je contact opnemen met mij. De Wikkelcare koesterpads worden geleverd met een kruidenmengsel van mungbonen, maretak, engelwortel encitrien. Deze pad heeft
 een symbolische waarde van 38 euro en kan via brievenbuspost verzonden worden voor 4,50 extra.
Maretak kennen we allemaal van de kerst. Het geeft bescherming en brengt je samen met de ander. Als je de pad koestert en tegen je aan houdt, zal je op die manier ook altijd samen zijn. Het bijzondere van de maretak is ook nog eens dat het tussen hemel en aarde groeit, het groeit namelijk op een andere boom, hoog in de lucht. De engelwortel brengt rust in je hoofd, kan zorgen voor verbinding met de spirit van je (huis)dier en zorgt dat je weer vertrouwen krijgt in je eigen kracht. Citrien is een verwarmende, zonnige en versterkende edelsteen. De citrien geeft mentale ondersteuning en heeft een gunstige werking op de spijsvertering en het zenuwstelsel. Er is voldoende ruimte in de pad om zelf nog persoonlijke dingentjes aan toe te voegen. Daarna kan je ervoor kiezen om hem dicht te knopen met de koordjes of dicht te naaien. 
Aanvullende mogelijkheden voor jullie beiden:
Voor je huisdier / overleden persoon:

– Een begeleidend amulethangertje gemaakt van een schijfje van de tak van de vlier met een wollen koortje voor om zijn of haar nek/hals.
De vlier staat voor wedergeboorte en vertegenwoordigt alle elementen. Een fase in jullie beide levens wordt afgesloten en maakt plaats voor een nieuw begin. Ingebrand in dit schijfje een symbool van taxus (van het bomenorakel Ogham).
Dit symbool staat voor het eeuwige leven, dood en wedergeboorte. 
– Als je kiest voor crematie dan kan je een smudgestick met bijvoet meegeven. Bijvoet reinigt de ziel energetisch, zorgt voor een goede overgang tussen de materiële en spirituele wereld en begeleidt hem of haar op zijn of haar verdere pad. 
Tip: Je kan ook een vers takje van de taxus meegeven (dit werd in de oudheid ook meegegeven aan overledenen) en een tak van de klimop, deze zorgt voor bescherming en verbinding. Zorg er wel voor dat alles wat je meegeeft organisch is. 
Voor jezelf:
– Een zelfde amulet voor in de koesterpad.
– Ook voor jou een smudgestick van bijvoet. Deze kan je gewoon even laten branden en ook jezelf smudgen (energetisch reinigen). De rook van de bijvoet helpt je ook om je spirituele vermogens te ontwikkelen en zorgt dat je goed kan aarden.
– Een golden healer edelstenen hanger aan een lederen koord: De golden healer edelsteen werkt vooral op de zonnevlecht, geeft heling op alle niveau’s en vergemakkelijkt spirituele communicatie tussen werelden. Heb je toevallig je huisdier of dierbare in een urn thuis staan, leg deze dan daarbij als je haar niet draagt. 
– Een lapje stof in dezelfde kleur als de pad om eventueel wat haartjes of iets anders kleins in te doen voor in de pad.
Dit aanvullende pakket voor het symbolische bedrag van 21 euro voor jullie beiden bevat:
– 2 smudgesticks met bijvoet
– 2 vlieramuletten met taxussymbool
– golder healer hanger met koord 
– lapje met bandje in dezelfde stof als de pad
En vergeet vooral niet: Rouwen mag, zolang als jij nodig hebt, ook om je (huis)dier. Zorg er alleen wel voor dat je wel de leider blijft in je verdriet en het je niet laat verteren!
De koesterpad is natuurlijk ook in te zetten bij andere vormen van rouw, bijvoorbeeld bij het verlies van een dierbaar persoon, miskraam, persoonlijk transformatieproces, burnout.
 
Mecks, hij had als koosnaam Boos (zijn achternaam was Van Bozinga, de naam van zijn fokker). 
5 juli 2012 – 3 augustus 2021 ♥
Scroll to Top